Belgische Herder Groenendaeler

Belgische Herder Groenendaeler

Belgische Herder Groenendaeler.

Ras: Belgische Herder – Variëteit: Groenendaeler.
Oorsprong: België
FCI (Fédération Cynologique Internationale) classificatie: Groep 1 (herdershonden en rundveehonden met uitzondering van Zwitserse rundveehonden) – Sectie 1 (herdershonden – met werktest).

Belgische Herder Groenendaeler
Belgische Herder Groenendaeler

Presentatie Belgische Herder Groenendaeler.

De Belgische Herder is een ras dat tegen het einde van de negentiende eeuw is ontstaan. Daarvoor waren er een veelvoud aan herdershonden in België. Om deze zeer heterogene groep te organiseren. Werd beslist om het Belgische herders ras samen te stellen dat bestaat uit 4 verschillende variëteiten:

De Tervueren, de Groenendaeler, de Mechelse herder en de Lakenois. De Belgische Herder Groenendaeler is vernoemd naar de naam van het kasteel van zijn toenmalige hoofdkweker.

Fysieke kenmerken Belgische Herder Groenendaeler..

De Belgische herder is een hond met een krachtig lichaam. Gespierd genaamd middellijnig en op een harmonieuze manier geproportioneerd. De oren zijn recht, driehoekig, vrij klein en goed afgerond met een puntig uiteinde. Het heeft een lange, rechte kop en hoge beer. De staart is van gemiddelde lengte tot minstens het spronggewricht

Vaardigheden: Veelzijdige hulp- en hulphond.
Karakter Belgische Herder Groenendaeler.
Actief – Rustig – Aanhankelijk – Enthousiast – Levendig.

De Belgische Herder Groenendaeler heeft vele kwaliteiten waardoor hij een veelzijdige hond is die op vele vlakken opvalt: waakhond, service maar ook kuddebeheer. Zeer gehecht aan zijn meester, heeft dit ras tijd nodig. Niet alleen om te voldoen aan zijn behoefte aan lichaamsbeweging. Ook aan zijn behoefte aan mentale stimulatie. Een leven in een appartement kan bij hem passen als hij regelmatig wordt gelopen, maar hij kan niet lang alleen blijven.

De Belgische Herder Groenendaeler is een zeer beschermend ras met zijn meester. En kan achterdochtig zijn tegenover vreemden. Ze heeft dan vanaf haar geboorte een goede opleiding nodig.

Belgische Herder Prijs Groenendaeler.

De prijs varieert afhankelijk van de fokkerij, de afstamming en het geslacht.

Reken tussen de 500 en 1.000 € voor de aankoop van een Belgian Shepherd Groenendael pup.

Veel voorkomende ziekten Belgische Herder Groenendaeler.

De Belgische Herder Groenendael is een robuuste hond die zelden ziek is. Hij kan echter dysplasie (heup of elleboog) hebben. Net als andere variëteiten van Belgian Shepherd, heeft het ook een hoger risico op het ontwikkelen van maagkanker. Sommige ziekten met een genetische aanleg zijn ook geïdentificeerd binnen het ras. Enkele ziekten die voorkomen in de Belgische Herder Groenendaelers:

– Chronische oppervlakkige keratitis.
– Idiopathische epilepsie.
– Eosinofiele panosteitis.
– Chronische oppervlakkige keratitis Chronische.
– Oppervlakkige keratitis is een ontstekingsziekte van het hoornvlies gerelateerd aan een disfunctie van het immuunsysteem. De betrokkenheid is altijd bilateraal en de symptomen kunnen in de zomer verergeren. Vanwege de gevoeligheid van het hoornvlies voor UV-stralen. Immunomodulerende behandelingen in de vorm van oogdruppels kunnen levenslang worden gebruikt om de ernst van de ziekte te beheersen.

Idiopathische.

Epilepsie Idiopathische epilepsie is een neurologische ziekte die wordt gekenmerkt door het optreden van herhaalde aanvallen. Min of meer gespreid in de tijd, zonder een geïdentificeerde medische oorzaak. Veel rassen zijn vatbaar voor deze chronische aandoening, die meestal levenslange behandeling en rigoureuze veterinaire monitoring vereist.

Gedrag en karakter.

De Belgische Herder Groenendaelers staan bekend als een intelligente en pittige hond. Hij is zowel speels als energiek. Zijn karakter beperkt zich echter niet tot zijn enthousiasme. Het is ook een betrouwbaar, alert en vrijwillig dier. Als het gaat om het beschermen van zijn familie en zijn meesters. Hij is zeer responsief en altijd aanwezig.

Hij weet gevoeligheid en zachtaardigheid met kinderen te tonen. Het is zeer tolerant met andere huisdieren. Wel staat hij wantrouwig tegenover buitenlanders. Dit maakt hem een uitstekende waakhond.

Wat betreft de training van de hond. Het heeft stevigheid, consistentie en zachtheid nodig. Het dominante karakter ervan moet goed worden ingekaderd om overloop te voorkomen. Het is echter net zo gemakkelijk te onderwijzen als een
Belgische Griffon.

Grooming.

_ Ondanks de lengte van zijn haar heeft de Belgische Herder Groenendaelers weinig onderhoud nodig.

_ 2 borstelbeurten per week zijn voldoende om de zachtheid van de vacht te behouden.

_ Tijdens de 2 ruiperiodes wordt echter vaker onderhoud aanbevolen.

_ Naast de verzorging van zijn vacht, zal deze hond ook regelmatig de oren moeten inspecteren.

_ Ze moeten regelmatig worden schoongemaakt om elk risico op otitis en KNO-infectie te voorkomen.

Prijs en budget voor een Belgische Herder Groenendaelers.

Man of vrouw, een Belgische Herder Groenendaeler kost gemiddeld 750 €. Het onderhoud gedurende het hele jaar kan echter oplopen tot 1300 €. Dit omvat secundaire kosten zoals de prijs van het castreren van uw hond.