Bolognezer

Bolognezer.

Bolognezer. Laat je niet misleiden door het uiterlijk van deze schattige donzige bal.  Het Bolognezer of Franse schoothondje is geen modern ras dat is gemaakt om te voldoen aan onze onverzadigbare vraag naar schattige.

krullende speelgoedhonden. Maar heeft eigenlijk een extreem lange geschiedenis van het zijn van een lieveling van Italiaanse aristocraten voor vele honderden jaren. Zoals men op het eerste gezicht zou kunnen vermoeden. is hij een familielid van het Maltese schoothondje en de Bichon Frieze. Maar is hij qua temperament de meest evenwichtige van de drie.

Ondanks het feit dat Bolognezer vaak serieus wordt genoemd.

Is het een aanhankelijke en sociale hond die graag speelt. En een goede keuze is voor speelgoedrassen voor oudere kinderen. Hoewel het gedrongener. En minder kwetsbaar is dan veel andere honden van vergelijkbare grootte. Kan het nog steeds onbedoeld worden verwond door kinderen. Hij is zeer betrouwbaar met kleine huisdieren. Maar ook goedgemanierd en op zijn gemak in de communicatie met andere honden.

Een deel van de aantrekkingskracht van Bolognezer is de opvallende witte vacht . Het kost veel moeite om het verward te houden. Maar het werpt heel weinig af. Wat betekent dat het een van de rassen is. Die soms hypoallergeen worden genoemd. Het is een zeer intelligente hond die graag wil behagen en is meestal heel gemakkelijk te trainen.

De kleine omvang van de Bolognezer en de matige bewegingsvereisten betekenen dat hij heel gelukkig kan leven als een huishond als hij dagelijks wandelingen krijgt en erg gezond is. De levensverwachting van 12 tot 15 jaar weerspiegelt de lage incidentie van erfelijke gezondheidsproblemen.

GESCHIEDENIS.Bolognezer

Helaas blijft de vroege geschiedenis van het ras een mysterie. Hoewel er verifieerbare verslagen zijn van het bestaan ervan in de dertiende eeuw. Wordt aangenomen dat het enkele honderden jaren eerder voor het eerst werd gefokt. Als onderdeel van de zogenaamde Bichon familie.

Die de Coton de Tulear en de Havana Bichon omvat. Evenals de Bichon Frise en het Maltese schoothondje. Is het waarschijnlijk dat de geschiedenis van Bolognese ongeveer tweeduizend jaar geleden in het Midden Oosten begon. Van waaruit het zich aansloot bij de maritieme handelaren die in de Middellandse Zee en daarbuiten reisden.

Op een gegeven moment vonden individuele rassenEngelse Hondenrassen hun huizen en werden ze onafhankelijk van elkaar gefokt. Hoewel wordt aangenomen dat Bolognezer en Maltezer nauwer verwant zijn dan andere familieleden. En daarom kunnen ze een recenter gemeenschappelijk verleden hebben op de eilanden van de Middellandse Zee.

Bolognezer is populair onder de adel.

Hoe het ook zij. De Bolognezer vestigden zich uiteindelijk rond de Italiaanse stad Bologna. Een rijke handelspost. Hier werd hij populair onder de adel. Die eeuwenlang zijn beschermheren bleef.

En niemand minder belangrijke figuur dan Cosimo de’ Medici presenteerde deze honden als geschenken aan buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. Bewijs van zijn blijvende aantrekkingskracht is te vinden in een zeventiende-eeuws schilderij van Titiaan. Dat hertog Frederico Gonzaga afbeeldt met een kleine witte hond die onmiskenbaar een schoothondje is.

Ondanks deze lange en bloeiende geschiedenis bleef het ras echter relatief onbekend buiten Italië. Met de eerste Bolognezer die pas in de jaren 1990 in het Verenigd Koninkrijk verscheen.

Hoewel dit nog lang niet gebruikelijk is aan onze kusten. Tonen de registratiestatistieken van de Dog Breeding Club een gestage toename van het aantal Britse Bolognezerin het afgelopen decennium. Wat betekent dat dit een ras is dat ons de komende jaren allemaal bekender zou moeten worden.

UITERLIJK VAN HET RAS.-Bolognezer

Ondanks zijn kleine formaat is Bolognezer relatief sterk en gedrongen. Bedekt met  een laagse donzige witte vacht. Hij heeft een vierkante lichaamsbouw. Met een rug waarvan de lengte gelijk is aan zijn lengte op het schouderpunt. Zijn kop is vrij lang. Ongeveer een derde van de grootte van een hond.

En het is ongebruikelijk omdat het een eivormige schedel heeft wanneer het vanaf de zijkant wordt bekeken. Het heeft een uitgesproken overgang en frontale botten (het deel van de schedel boven de ogen). Die het een eeuwig serieuze uitdrukking geven.

De lengte van de snuit is iets minder dan de helft van de lengte van het hele hoofd en heeft ook een vierkante omtrek. De lippen, oogleden en neus zijn volledig zwart en de ronde ogen hebben een donkere tint oker. De oren zijn hoog op het hoofd geplant en vrij lang. Hangend langs de zijkanten van het gezicht.

Een andere toevoeging aan de proportionele vorm van Bolognezer is de nek. Even lang als het hoofd, vrij slank Met een uitgerekte huid die geen suspensie vormt. De rug en romp zijn compact . En de goed uitstekende ribben geven het lichaam een bijna cilindrische vorm.

Behalve een kleine plooi van de buik.

De croupe (of bilgebied) gaat soepel over in een dunne gebogen staart die op de rug wordt gehouden. Dit ras heeft korte maar meestal goed gevormde ledematen die niet van de verticaal mogen afwijken wanneer ze van voren worden bekeken. En wanneer ze onder dik haar worden gevoeld. Wordt een redelijke mate van hoekigheid gevonden in de schouder. En kniegewrichten.

De vacht is zuiver wit. Hoewel de rasstandaard een tint ivoor toestaat. De vacht is lang . Meestal 8 tot 10 centimeter . En ligt in ringetjes. En heeft slechts één laag, zonder ondervacht. Mannelijke Bolognezer hebben een hoogte van 27 tot 30 cm en wegen van 2,8 tot 4 kg, terwijl vrouwtjes een hoogte hebben van 25 tot 28 cm en wegen van 2,5 tot 3,8 kg.

KARAKTER EN TEMPERAMENT.

Bolognezer hondje (Frans schoothondje) is een over het algemeen kalme. Serene hond die zeer loyaal is aan zijn eigenaar. Het vormt sterke banden op jonge leeftijd. Dus idealiter moet het worden gehecht voordat het tien maanden oud wordt. Hij leeft voor liefde en aandacht en moet altijd in contact staan met zijn familie.

Nooit gedwongen worden om tijd alleen op straat door te brengen en kan geneigd zijn zich zorgen te maken over scheiding als hij merkt dat hij eenzaam of genegeerd wordt. Hoewel het een caloriearm ras is, is het ook speels. Zachtaardig en houdt het ervan om de maag te kietelen en de bal te achtervolgen. Net als elke andere hond.

Bolognezer hondje is een typische binnen hond en moet zich zoveel mogelijk overgeven aan fysiek contact. Zonder het zogenaamde “kleine hond syndroom” aan te moedigen. Het is erg sociaal voor andere honden en kleinere huisdieren. Evenals een geweldig huisdier voor oudere kinderen die niet te onbeleefd of onvoorspelbaar zijn in hun gedrag.

LEREN EN TRAINEN.

Bolognezer hondje zijn zeer intelligente honden en ze zijn zeer gemotiveerd om leuk te vinden. Dus training is meestal niet moeilijk. Vreemd genoeg tonen ze vaak heel weinig interesse in voedsel. Dus een traditionele benadering van leren op basis van traktaties is niet nodig. In plaats daarvan is royale lof en aandacht alles wat een Bolognezer hondje bereikt in ruil voor goed gedrag en het leren van nieuwe commando’s.

Bolognezer hondje  is niet bijzonder actief en de aanwezigheid ervan in het huis vereist weinig energie. Als zodanig is het geschikt voor huizen zonder toegang tot de tuin. Maar het vereist elke dag minstens 20 A 30 minuten lopen.

GEZONDHEIDSPROBLEMEN.

In tegenstelling tot veel andere pocketrassen heeft (Bolognezer hondje) niet veel ernstige gezondheidsproblemen. Maar net als elk ander ras doen zich bepaalde problemen voor:

HEUPDYSPLASIE.

Dit probleem manifesteert zich meestal eerst bij oudere adolescenten in de vorm van stijfheid na rust. Of kreupelheid tijdens fysieke inspanning. Dit is een erfelijke ziekte die leidt tot misvorming van de groeiende heupgewrichten. De beste manier om heupdysplasie te voorkomen. Is door zorgvuldig volwassenen te fokken die zelf niet zijn getroffen. En fokkers moeten op verzoek altijd heupgraden voor beide ouders hebben.

ZIEKTE VAN LEGG CALVET PERTHES.

Een andere oorzaak van kreupelheid van de achterpoten. In dit geval gebruikelijk bij veel speelgoedrassen. Om onbekende redenen kan bij jonge puppy’s het bot van de bovenste dij de zich ontwikkelende bloedtoevoer ontgroeien. Wat leidt tot verzwakking en vernietiging van het bot.(Bolognezer hondje)

Dit manifesteert zich als ernstige pijn bij puppy’s tussen de leeftijd van 5 en 12 maanden en vereist een operatie om het beschadigde bot te verwijderen en pijn te verlichten.

PATELLA DISLOCATIE.

Verplaatsing van de knieschijf van de Bolognezer hondje van zijn normale positie als gevolg van vaak zeer kleine misvormingen van de achterpoot. Veroorzaakt een galopperende gang. Die al dan niet pijn bij de hond kan veroorzaken. En kan indien nodig chirurgisch worden gecorrigeerd.

PARODONTITIS. Bolognezer hondje.

De kleine kaak van Bolognezer. Is gevoelig voor het ontwikkelen van een parodontale infectie die leidt tot tandverlies. Wat het beste kan worden voorkomen door uw tanden regelmatig te poetsen.

HONDENVERZORGING. Bolognezer hondje.

Een laag van dezelfde dikte mag nooit worden bijgesneden en daarom is er veel werk nodig om te voorkomen dat deze knopen vormt. Eigenaren moeten bereid zijn om elke dag minstens tien minuten te besteden aan het kammen. En kammen van hun haar. Omdat alle resulterende knopen erg moeilijk te verwijderen zijn als ze onbeheerd worden achtergelaten.

Hoewel het wit is, hoeft het zelden gewassen te worden. Zoals hierboven vermeld. Is Bolognezer hondje vatbaar voor tandziekten. Dus het dagelijks poetsen van uw tanden moet ook deel uitmaken van de dagelijkse routine van uw hond.