Ziekte van lyme honden

Ziekte van lyme honden

Ziekte van lyme honden.

Ziekte van lyme honden

Ziekte van lyme honden: symptomen om op te letten.
De ziekte van Lyme, overgedragen door de zwartbenige teek (of hertenteek). Kan honden zoals mensen, katten of andere zoogdieren treffen. Het komt vooral veel voor in Noord-Amerika. Als u de teek snel verwijdert, is het onwaarschijnlijk dat uw hond besmet is, maar het is nog steeds een goed idee om het te controleren (en te laten onderzoeken door een dierenarts). Hier zijn de symptomen van de ziekte van Lyme bij honden:

  • Depressie.
  • Verlies van eetlust.
  • Vermoeidheid.
  • Gezwollen en pijnlijke gewrichten.
  • Koorts.

Zonder behandeling kan de ziekte van Lyme leiden tot nier complicaties.
Uw dierenarts zal waarschijnlijk antibiotica voorschrijven aan uw hond, die zich na een paar dagen beter zal voelen als hij snel wordt behandeld.

Andere door teken overgedragen ziekten en hun symptomen.

De ziekte van Lyme is de bekendste, maar verschillende soorten teken kunnen andere ziekten overbrengen op uw hond; nogmaals, uw dierenarts zal uw hond kunnen behandelen na hem te hebben onderzocht.

Ehrlichiose wordt overgedragen door een teek die voornamelijk voorkomt in Mexico en het zuidoosten van de Verenigde Staten, de Amblyomma americanum (eenzame sterteek in het Engels, herkenbaar aan zijn witte “ster”). Een paar dagen nadat hij is gebeten, zal de hond moe zijn en koorts hebben; als de ziekte echter niet wordt behandeld.

Zullen sommige honden geen andere symptomen hebben:

zonder een bloedtest wordt het moeilijk om ehrlichiose te detecteren. In vrij zeldzame gevallen kan de hond een chronische en fatale vorm van de ziekte oplopen.
Anaplasmose wordt overgedragen door de zwartbenige teek (dezelfde die de ziekte van Lyme overdraagt) en kan aanleiding geven tot de volgende symptomen:

koorts, verlies van eetlust. Lethargie, kreupelheid
Rocky Mountain spotted fever wordt overgedragen door de Amerikaanse hondenteek. De Rocky Mountain-teek of de bruine hondenteek; het kan overal in Amerika worden gecontracteerd. Net als de ziekte van Lyme kan het ook mensen treffen. Het veroorzaakt vooral koorts. Tremoren en vermoeidheid.
Canine hepatozoonose, die zeldzamer is. Wordt niet overgedragen door de beet, maar door de inname van een teek die de ziekte draagt (wat bijvoorbeeld gebeurt als uw hond zelf een teek verwijdert); de getroffen honden zullen nerveus, gespannen, lusteloos en depressief zijn, volgens een microbiologisch tijdschrift van ncbi.nlm.nih.gov (de website van het Amerikaanse National Center for Biotechnology Information).

Hoe voorkom ik dat mijn hond teken oploopt?

Het beste voor je hond is nog steeds om te voorkomen dat hij gebeten wordt door een teek. Er zijn shampoos, poeders, kragen en andere preventieve producten die speciaal zijn ontworpen om teken en vlooien af te weren; uw dierenarts kan u adviseren. U kunt ook, als u een tuin heeft, uw gazon behandelen met producten die teken doden, terwijl ze onschadelijk blijven voor u en uw huisdieren.

Ziekte van Lyme: Kan mijn hond mij besmetten?

Een korte opmerking om af te sluiten: hoewel het waar is dat sommige ziekten zoals ehrlichiose of de ziekte van Lyme ook mensen treffen, kan uw hond ze niet rechtstreeks op u overdragen; aan de andere kant, als uw hond teken heeft, kunt u ze vangen en ook besmet zijn. Je hoeft je dus niet veel zorgen te maken als je heel voorzichtig bent met het verwijderen van teken van je hond. Aarzel niet om te overleggen als u ooit denkt dat u ook bent gestoken.

Opmerking: Onze artikelen over diergezondheid vervangen niet de expertise of diagnose van een dierenarts. Ze zijn bedoeld om medische informatie te populariseren en u te helpen verantwoorde keuzes te maken en de implicaties van elke gezondheidsstoornis beter te begrijpen.