Hond Chiwawa

Hond Chiwawa

Hond Chiwawa.

De Hond Chiwawa is de kleinste gezelschapshond ter wereld. Het huisdier passeert het gewicht in de cabine van het vliegtuig. Zit rustig onder de arm van de eigenaar op openbare plaatsen en kan in elk. Zelfs het kleinste studio-appartement worden bewaard. Tegelijkertijd krijgen veel mensen Chihuahua-honden – zelfs eigenaren zonder ervaring.

Hond Chiwawa

We vertellen je welke problemen in de verzorging. Voeding en wandelen je kunt tegenkomen, en of de slimme aard van de Chihuahua zo koppig is. Zoals in open bronnen wordt gezegd – de meest voorkomende mening over honden van dit ras is immers dat ze vatbaar zijn voor blaffen en agressie. Slecht getraind en kieskeurig in voedsel.(Hond Chiwawa)

Maat:Kleine
vacht:Kort, Lang
Gewicht:1,5 tot 3 kg (standaard) of 500 g tot 1,5 kg (mini Chihuahua)
Schofthoogte:15 tot 23 cm
Gemiddelde levensduur:15 – 18 jaar
Behoefte aan wandelen:30 – 60 minuten per dag

Geschiedenis van de Hond Chiwawa.

Het ras van Chihuahua-honden wordt als aboriginal beschouwd . Gefokt in het wild zonder menselijke tussenkomst.

Volgens een versie zijn zijn voorouders oude Honden Techichi. Getemd door Indiase volkeren die op het grondgebied van het moderne Mexico leefden. Honden werden gebruikt in offerrituelen als gidsen voor de doden naar het hiernamaals. Met de komst van de Spaanse conquistadores werd de cultuur van de indianenstammen echter uitgeroeid en de overlevende honden migreerden uiteindelijk naar het grondgebied van Amerika.(Hond Chiwawa)

Volgens een andere versie verschenen Chihuahua’s als gevolg van het oversteken van techichi en Chinese kuifwalvissen die op Spaanse schepen leefden als rattenvangers. Een genetisch onderzoek in 2013 weerlegde het echter volledig. DNA-monsters van chihuahua’s bevatten een haplotype dat kenmerkend is voor honden uit de precolumbiaanse tijd. Hoewel de connectie met Europese en Aziatische rassen niet werd bevestigd.

Tegenwoordig zijn Chihuahua’s vernoemd naar de Mexicaanse staat Chihuahua naar de plaatsen waar ze voor het eerst werden ontdekt. De eerste rasstandaard kwam uit in 1923. Internationale FCI classificatie in 1954.

Hoe ziet een Hond Chiwawa eruit?.

De Chihuahua is een hond met een compact bijna vierkant lichaam, een appelvormige schedel, een korte snuit met grote breed staande oren en een hoog geplaatste staart van gemiddelde lengte.

De Chihuahua beweegt in een ingrijpende verende stap met de inherente energie van de hond. Het hoofd wordt hoog geheven. De rug is sterk, recht.
Volgens de standaard kan de hond gladharig en langharig zijn. Kleurvereisten worden niet naar voren gebracht.

Karakter van de Hond Chiwawa.

Over het Chihuahua-ras gesproken, de meningen verschillen vaak. Sommigen beweren dat dit aanhankelijke energieke honden zijn, overal de eigenaar volgend. Anderen zeggen dat Chihuahua’s agressie kunnen vertonen: blaffen en zelfs bijten. In de rasstandaard en in de beoordelingen van de overgrote meerderheid van de eigenaren wordt dit feit niet getraceerd. Maar om te zeggen dat alle honden op elkaar lijken, is ook verkeerd.

Meestal zijn niezen zeer bereikbaar, brutaal en empathisch. Als de eigenaar in de stemming is, zal de hond hem vrolijk uitnodigen voor het spel en hem infecteren met positief. Als je overstuur of moe bent na een zware dag, ga dan rustig in je benen liggen en vraag niet eens om een wandeling. Elk gedrag is echter het resultaat van socialisatie en opvoeding.

Gedrag met de host.

Een Chihuahua is een hond voor één eigenaar. Dit betekent echter niet dat het huisdier niet van de rest van het gezin zal houden.

Meestal behandelt het dier alle huisdieren met tederheid. Maar alleen als hij het ervoor terugkrijgt.

Contact en emotioneel, Chihuahua’s zijn echte metgezellen. Het dier vergezelt de eigenaar op zijn hielen: Op een vlucht. Tijdens de lunch in een café en zelfs op uitstapjes. Vanwege het lage gewicht kan het dier in de cockpit van het vliegtuig worden gebracht. Dat bepaalt voor een groot deel de mogelijkheid om een huisdier over lange afstanden te vervoeren.
Chihuahua met de gastvrouw zitten op de bank
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Blaffen opgevoede Chihuahua’s niet. Daarom is het veilig om ze naar openbare plaatsen te brengen – de hond zal zich rustig gedragen en niemand storen. Als het huisdier naar mensen blaft en zich rusteloos gedraagt, is het waarschijnlijk een kwestie van onvoldoende socialisatie of gezondheidsproblemen.

De enige eigenschap die de indruk van het ras kan bederven. Is het verlangen naar manipulatie. Chihuahua’s zijn slim en begrijpen snel waar ze kunnen bedriegen en bereiken wat ze willen in het omzeilen van de wil van de eigenaar. Een hond kan bijvoorbeeld smakeloos voedsel weigeren en in ruil daarvoor om een traktatie smeken. Wrok en zelfs het achterlaten van plassen op de verkeerde plaats worden gebruikt. U moet echter niet de leiding van het huisdier volgen. Zeer binnenkort zal de hond honger krijgen en, niet ontvangen wat hij wil, zal hij het eens zijn met wat oorspronkelijk werd voorgesteld.

Gedrag met vreemden.

Ondanks zijn kleine gestalte en fragiele lichaamsbouw beschouwt dit ras zichzelf als een bewaker. De Chihuahua met onverschrokkenheid haast zich om de eigenaar te beschermen, wat vaak wordt aangezien voor ongemotiveerde agressie of instabiliteit van de psyche.

Om van angst af te komen bij het zien van vreemden, nodig gasten vaker uit in het huis en beperk uw huisdier niet tot wandelingen in drukke parken. Terwijl het een puppy is, loop je in rustige tuinen met een of twee willekeurige voorbijgangers. Maar als je ouder wordt, zorg er dan voor dat je naar drukke plaatsen en hondenspeeltuinen verhuist.

Gedrag met andere dieren.

Chihuahua’s kunnen erg sociaal zijn. De hond verdeelt zijn familieleden niet in groot en klein. Daarom kan hij onbevreesd naar de Duitse dog of wolfshond rennen en ze zelfs uitnodigen voor het spel.

Om het risico op zoöaggressie door grote rassen te verminderen, moet de communicatie met familieleden worden gecontroleerd. Sta niet toe dat uw huisdier een hond benadert die u vrij ontmoet. Let bij het kiezen van partners voor het spel op dwergrassen – bijvoorbeeld mopshonden – en hurkherders.

Gedrag met kinderen.

Chihuahua-honden die in gezinnen met kinderen leven, zijn altijd op de zaak. Honden slapen met hen in hetzelfde bed, spelen buitenspellen en leren zelfs samen nieuwe commando’s, wat atypisch is voor de meeste rassen: grotere honden zien niet genoeg autoriteit bij kinderen en dwerghonden zijn te koppig of moeilijk te trainen.

Chihuahua slaapt in de buurt van een kind.

Maar er is een leeftijdsgrens voor interactie met een Chihuahua:

Wees voorzichtig als je een Chihuahua hebt in een gezin met kleuters. Door de fragiele lichaamsbouw en lang helende fontanel is de hond kwetsbaar voor vallen van hoogte. En om een behendige puppy van dit ras te laten vallen, is heel eenvoudig.

Om verwondingen en ernstige verwondingen met risico op leven te voorkomen, moet de communicatie tussen de hond en baby’s plaatsvinden onder toezicht van volwassenen. In de meeste gevallen zal een competente fokker u echter proberen te ontmoedigen en aanbieden om te wachten tot de kinderen opgroeien.

Wie krijgt een Hond Chiwawa.

Chihuahua staat in de TOP-10 van de populairste honden ter wereld. Het ras komt vaak voor vanwege het uiterlijk van het speelgoed en de relatieve eenvoud van onderhoud. Daarom werd het verliefd op stedelingen en ouderen. Bij het kiezen van een huisdier moet u echter rekening houden met de rasvormende kwaliteiten.

We hebben de voor- en nadelen van het Chihuahua-ras verzameld, zodat u de voor- en nadelen kunt afwegen voordat u naar de kennel gaat:

Compact formaat. De hond kan meegenomen worden naar een café of mee op reis gaan. En ze eet weinig en heeft niet veel ruimte nodig voor plaatsing.

Lage behoefte aan wandelingen. Het dier vereist geen lange uitputtende wandelingen en grote fysieke inspanning. En in de winter kan het dier zelfs om de andere keer naar buiten gaan en naar het toilet gaan voor een luier.

Levensduur. Vertegenwoordigers van dit ras hebben een goede gezondheid en leven vaak tot 20 jaar.

Hoge intelligentie. De hond reageert goed op training. Naast de algemene training kun je behendigheid. Freestyle en frisbee met de hond doen.

Gemakkelijk te onderhouden. De Chihuahua vervellt alleen in het seizoen. Tegelijkertijd vereist het geen frequent kammen van de vacht. Ook krijgt de hond geen kapsel.

Toewijding aan de eigenaar. Het dier wordt de beste vriend en zal elke levensstijl ondersteunen: Van joggen in de ochtend tot rustige avonden in een boek of voor de tv.

Nadelen.

Chihuahua’s zijn geschikt voor mensen die klaar zijn om veel tijd met de hond door te brengen en serieus deel te nemen aan training. Hoe meer commando’s het huisdier kent. Hoe zelfverzekerder en gehoorzamer het zich gedraagt in het gezin en in het gezelschap van buitenstaanders.

Kenmerken van onderwijs en opleiding.

Chihuahua is een huisdier met een hoge behoefte aan onderwijs en training. Een hond die niet wordt behandeld, komt overeen met bijna alle stereotypen over het ras die in open bronnen worden gevonden. Een Chihuahua kan ongehoorzaam zijn om de aandacht te trekken, agressie tonen tegenover andere dieren, bijten en blaffen zonder reden. Maar alleen als het niet tijdig wordt gecorrigeerd door de eigenaar.

Om een hond met een stabiele psyche groot te brengen, heb je vroege socialisatie en dagelijkse training nodig, zowel thuis als op straat.

Waar moet je op letten?

Chihuahua ligt op zijn wieg.

Hiërarchie in het gezin. Laat je Chihuahu hond niet in je bed slapen. Soms slapen Chihuahua’s met hun kinderen. Het is niet kritisch. Maar om op hetzelfde niveau te staan met de leider van het peloton is onwenselijk.

Toegang tot banken. Als je de hond op de bank laat klimmen. Zorg er dan voor dat hij weet hoe hij ervan af moet komen – zet krukken op de hoge meubels en leer het dier hoe hij ze moet gebruiken.

Toilet. De hond moet niet alleen op de luier naar het toilet gaan. Maar ook op straat. Om dit te doen, begin je te lopen vanuit verlaten parken. Zodat het dier niets afleidt.

Interactie met honden op straat. Een Chihuahua kan zich op een vertegenwoordiger van een vechtend ras werpen of beven van angst bij het zien van een beagle. Om dit te voorkomen, beperk je de communicatie met grote honden en zoek je zelf partners voor spellen van de juiste grootte. Als de hond al volwassen is, meld je dan aan voor een groepstraining met een hondengeleider.

Straf. Vermijd mechanische invloeden gedurende maximaal 8 maanden. Om het gedrag van de puppy aan te passen, verschuift u zijn aandacht. Als een puppy bijvoorbeeld bijt of knaagt aan meubels, geef dan een “nee” -markt en bied een speeltje aan.

Tijd alleen. Zodat de hond niet nerveus wordt als de eigenaren niet thuis zijn, moet je voordat je hem verlaat goed lopen, spelen en voeden. Veel eigenaren worden geholpen door speelgoed-feeders, die kunnen worden gevuld met voedsel. Ze kunnen het dier enkele uren bezetten.

Reizen met de auto. Om een hond in de cabine van de auto te vervoeren, gewend aan de weg van kinds af aan, maar beetje bij beetje. Dit zal helpen om het vestibulaire apparaat te ontwikkelen en het dier zal zich comfortabel voelen. Als u uw hond in een cabine vervoert, gebruik dan een harnas. Indien in de bagageruimte, de kooi.

Rasverzorging.

De grootste moeilijkheid van het verzorgen van een Chihuahua is het trimmen van de klauwen en het verwijderen van plaque. Vanwege de kenmerken van het ras zullen deze procedures het vaakst moeten worden uitgevoerd. Terwijl er geen problemen zijn met haar bij honden.

Stel basisrichtlijnen samen, zodat u het goed kunt doen.

Nagels knippen.

Periodiciteit:

1 keer in 1-2 weken.

Inventaris:

Claws;
krabpaal (elektrische molen voor honden);
wattenstaafjes;

Hemostatisch poeder voor honden of kaliumpermanganaat kristallen.

Techniek:

Neem een comfortabele positie in. Plaats de hond op je schoot in de rug positie.
Aai uw huisdier. Masseer de buik en krab achter de oren zodat de hond ontspant en niet probeert naar zijn voeten te springen.
Introduceer de tool. Laat de klauw over het hoofd lopen en laat hem snuffelen.
Laat je knippen. Als het dier zich rustig gedraagt, fixeer dan de poot. Zoals te zien op de foto, en probeer alleen de opnieuw gegroeide driehoekige punt vast te leggen. Als het uitbreekt, nodig dan een assistent uit om te helpen. Die de hond zal afleiden met een massage, of inbakeren in een handdoek om hem tijdelijk te immobiliseren. De klauwen van de Chihuahua zijn zwart. Dus de locatie van de haarvaten zal blindelings moeten worden geraden. Als er bloed uit je vinger komt. Raak dan niet in paniek. Neem een wattenstaafje, week het in hemostatisch poeder en breng het aan op de snijplaats. Als er geen poeder is, gebruik dan een kaliumpermanganaatkristal. Het bloed stopt vrijwel onmiddellijk.
Controleer je werk. Zorg ervoor dat de resterende lengte de hond niet hindert tijdens het lopen. Soms malen de klauwen ongelijkmatig. Om ervoor te zorgen dat niets het dier verstoort, plaatst u het op een plat oppervlak. Als de klauwen op de grond rusten, snijd dan nog wat meer.
Beloon met een traktatie. Prijs en bied een stuk aan.
Als u de klauwen niet op tijd snijdt, zullen ze het lopen verstoren en ongemak veroorzaken. Dit kan leiden tot een schending van de plaatsing van de ledematen en een ongelijke belasting van de gewrichten.

Als je bang bent om met een krabber te werken, koop dan een elektrische oplaadbare molen. De hergroeide punt kan niet alleen worden bijgesneden, maar ook worden gesneden. Maar dan zal de procedure vaker moeten worden uitgevoerd.

Tandenpoetsen.

Periodiciteit:

2-3 keer per week.

Inventaris:

een kleine tandenborstel met zachte borstelharen of een mondstuk op de vinger;

Speciale tandpasta uit de dierenwinkel.

Chihuahua Tandenreiniging.

Techniek:

Neem een comfortabele positie in. Plaats de hond op je schoot in de rugpositie.
Trek de lip weg, zoals te zien is op de foto, en verwijder plaque in een cirkelvormige beweging.
Beloon met een traktatie. Prijs en bied een stuk aan.
Als u tandplak niet op tijd verwijdert, zal het hard worden en veranderen in tandsteen. In de toekomst kan dit leiden tot ontsteking van het tandvlees en verlies van tanden. Volgens statistieken beginnen veel Chihuahua’s al in het 5e levensjaar tanden te verliezen.

Als er al plaque is gevormd, meld u dan aan voor een dierenkliniek – daar worden de tanden gepoetst met echografie.

Kammen van de vacht.

Periodiciteit:

1 keer in 1-2 weken, afhankelijk van de tijd van het jaar. Seizoensgebonden rui vindt bijvoorbeeld plaats in het voor- en najaar en duurt maximaal 4 weken.

Inventaris:

Voor kortharige honden – een furminator, voor langharige honden – een ijzeren kam met frequente en zeldzame tanden;

Massageborstel.

Techniek:

Neem een comfortabele positie in. Zet de hond op tafel of ga op schoot zitten.
Introduceer de tool. Laat de kam over je hoofd lopen en laat hem snuiven.
Kam je rug en zijkanten. Beweeg in de richting van haargroei.
Let op het gebied achter de oren. Als de hond langharig is, vormen zich vaak weerhaken in dit gebied.
Draai de hond op zijn rug om. Kam de buik en de gebieden onder de oksels en vermijd het gebied rond de tepels en geslachtsdelen.
Beloon met een traktatie. Prijs en bied een stuk aan.
Als u minder voor de vacht wilt zorgen. Moet de hond langharig zijn. Langharige Chihuahua’s hebben een dun integumentair haar en het is gemakkelijker om het te kammen.

Baden. Hond Chiwawa.

Periodiciteit:

1 keer per maand of als besmet.

Inventaris:

Antislip mat;
Een klein bassin;
Spons;
Shampoo voor honden;
Badstof handdoek;
Haardroger.

Een Chihuahua baden

Techniek:

Bereid je voor op de procedure. Plaats een antislipmat op de bodem van het bad. Stel de watertemperatuur in op 38-39 graden en verdun de shampoo in een bak water in een verhouding van 1 tot 5.
Zet je hond in de kuip. Als het huisdier voor de eerste keer wordt gewassen, nodig dan een assistent uit om te helpen en zorg ervoor dat het dier niet probeert eruit te springen . Dit kan leiden tot letsel en een negatieve ervaring vormen die de procedure in de toekomst zal voorkomen.
Maak de wol nat. Begin met de poten en de achterkant van de romp. Houd de gieter dicht bij het lichaam. Als de Chihuahua-hond voor de eerste keer wast, maak het hoofd dan niet nat.
Breng shampoo aan. Maak de spons nat in een bak shampoo verdund met water. Bereik de vorming van schuim en breng het in een cirkelvormige beweging aan op de romp van de hond.
Spoel de wol af. Verdeel de shampoo met je handen alsof je je haar wast.
Spoel shampoo af tot helder water. Als je de shampoo op het haar laat zitten. Wordt de vacht snel vies en krijgt het een slordig uiterlijk.
Wikkel de hond in een handdoek. Wacht 10-15 minuten totdat het water is opgenomen.
Droog de wol met een föhn. Leg de hond op tafel en houd hem bij de schoft. Als de hond voor de eerste keer droogt, breng dan de Haardroger achter zijn rug en zet hem op minimale snelheid aan. Wanneer het geluid vertrouwd wordt. Begin dan te drogen vanaf de achterkant van het lichaam. Richt geen luchtstraal op de snuit.
Als u uw hond niet vaak wast. Gebruik dan diepe reinigingsmiddelen die de vacht voorbereiden op basisverzorging.

Sluit de oren van uw hond niet aan met wattenstaafjes. Dit kan ervoor zorgen dat water het middenoor binnendringt. Honden tot een jaar worden gewassen met shampoo voor puppy’s.

Oog- en oor reiniging.

Periodiciteit:

1 keer per week.

Inventaris:

Lotion voor het reinigen van de ogen en oren van een dierenwinkel of gekookt water;
Wattenschijfjes.
Techniek:

Neem een comfortabele positie in. Zet de hond op tafel en bevestig de snuit. Houd het huisdier onder de keel.
Maak je oren schoon. Maak een wattenschijfje nat in een reinigingslotion en verwijder het opgehoopte vuil uit de zichtbare delen van de Oorschelp. Het is niet nodig om de lotion in de oren te begraven.
Poets je ogen. Week een wattenschijfje in een reinigingslotion of gekookt water en ren van het oor naar de brug van je neus.
Zorg ervoor dat de lotion niet bedoeld is voor behandeling. Bijvoorbeeld tegen oormijt of conjunctivitis.

Als er overvloedige afscheiding of een onaangename geur is, raadpleeg dan uw dierenarts.

Chihuahua Gezondheid en ziekten.

Chihuahua-honden worden beschouwd als langlevers. Met de juiste zorg en voeding kan het dier tot 20 jaar oud worden. Net als andere vertegenwoordigers van dwergrassen is de hond echter gevoelig voor de vorming van tandsteen, voedselallergieën en gewrichtsproblemen.

Ook worden vertegenwoordigers van het ras geboren met een niet-genezen fontanel. Tegelijkertijd wordt de gezondheid van full-size honden als sterker beschouwd. Ze worden gebruikt in fokwerk. Terwijl mini-Chihuahua’s zelden bevallen en de meeste van hun zwangerschappen worden opgelost door een keizersnede.

Hier zijn de ziekten die vaker voorkomen bij chihuahua’s dan bij anderen:

Verkoudheid;
Cariës, parodontitis;
Craniocerebraal letsel;
Mediale dislocatie van de patella;
Aangeboren vernauwing van de luchtpijp;
Chronisch hartfalen;
Pulmonale rompstenose;
Demodicose;
Hypoglykemie;
Waterhoofd.

Voeding.

De Hond Chiwawa is een hond met een goede eetlust. Vanwege de neiging tot allergieën en frequente kieskeurigheid in voedsel. Is het echter niet gemakkelijk om een uitgebalanceerd dieet te maken.

Een kortharige Chihuahua wordt gegeten uit een slimme feeder.
Als u kiest voor natuurlijk voedsel, richt u dan op mager vlees. Thermisch verwerkte groenten en zuivelproducten. Granen en kippenvlees kunnen het beste worden uitgesloten of in beperkte hoeveelheden worden gegeven. CBJU voor de dag zal helpen om de dierenarts te berekenen.

Als u kiest voor “drogen”. Overweeg dan licht verteerbaar super-premium voedsel voor kleine en dwergrassen met additieven voor de preventie van ziekten van de mondholte. Het hart en de spijsvertering.

Om de oren in overeenstemming met de standaard te plaatsen. Hebt u calcium nodig. Het versterkt het kraakbeen en helpt het gewenste resultaat te bereiken.

Als u calcium en andere vitamines als voedingssupplement wilt opnemen. Raadpleeg dan uw dierenarts.

Hoe een Chihuahua Puppy te kiezen.

Controleer de documenten. Vraag de fokker om de stamboom van het ouderlijk paar, de puppymetriek. Het veterinaire paspoort. Een verantwoordelijke fokker moet de keuze van een mannetje voor paring beargumenteren en foto’s en diploma’s van ouders demonstreren.
Evalueer de omstandigheden van detentie. De moeder en het nest moeten in een heldere. Geïsoleerde kamer van andere dieren worden gehouden. Puppy’s moeten worden getraind om te luieren.
Evalueer het uiterlijk van de puppy’s. Let op de conditie van de vacht, slijmvliezen en functionele gaten. Puppy’s moeten schoon zijn, neutraal ruikend, met glanzende ogen en een dichte maar niet gezwollen buik. Kale plekken op de vacht, uitslag op de buik en uitstekende ribben zijn het eerste teken van slecht onderhoud of ziekte.(Hond Chiwawa)

Hond Chiwawa.

Evalueer het gedrag. Chihuahua-puppy’s moeten moedig en actief zijn. Ze gaan misschien niet in hun handen, maar ze zullen de nieuwe persoon met grote interesse besnuffelen.
Kies een maat. Als u een puppy kiest voor fokwerk, zijn mini Chihuahua’s niet geschikt. Paring is riskant voor de gezondheid van de. Als het fokken van puppy’s geen prioriteit is, is er geen verschil. Maar in de zorg zijn de “miniks” veeleisender. Hun fontanel geneest bijvoorbeeld niet lang. En ze zijn kwetsbaarder en vatbaarder voor mechanische verwondingen.(Hond Chiwawa)