Hond ademt snel

Hond ademt snel

Hond ademt snel.

Hond ademt snel ! Wanneer wordt snelle ademhaling zorgelijk en wat te doen als het gebeurt?

Hond ademt snel
Hond ademt snel

We gaan het beeld niet donkerder maken: er zijn veel situaties waarin het normaal is om sneller te ademen dan normaal. Dit geldt voor jou als je achter ons aan rent in het park en voor ons honden als we goed hebben gerend om je in een puinhoop te veranderen! Snelle ademhaling is echter soms ook een symptoom van iets ernstigers en dit is wat ik hier voorstel te observeren!

Wat is snelle ademhaling bij honden? Hond ademt snel.

In een normale context is de ademhaling van de hond gemiddeld 30 per minuut. We tellen een ademhaling als een inademing en een uitademing. Wanneer deze snelheid aanzienlijk toeneemt, wordt dit tachypneu genoemd.

Er wordt aangenomen dat een ademhaling snel wordt vanaf 50 ademhalingen per minuut. Het is daarom noodzakelijk om de tijd te nemen om zijn ademhalingen in rust te tellen om nauwkeurige indicaties aan de dierenarts te kunnen geven als het nodig is om een beroep op hem te doen.

Oorzaken van gevaarlijke snelle ademhaling.

Zoals ik je vertelde, zijn er oorzaken die niet abnormaal zijn. Snelle ademhaling kan echter een symptoom zijn van ziekte of laesies in het ademhalingssysteem.

Wanneer je hond is uitgerend of het warm heeft, ademt hij sneller. Zodra hij heeft gedronken en zich heeft verkwikt.  Hij zal terugkeren naar de normale ademhaling.

Aan de andere kant, als je merkt dat zelfs in rust zijn ademhaling ongebruikelijk is, zijn hier enkele redenen om te overwegen:

Stress of stressvolle situatie.

Het ritme moet weer normaal worden wanneer de hond uit de omgeving is die hem stress bezorgt.
Hitteberoerte: de hond voert de warmte die zich in zijn lichaam ophoopt slecht af en kan binnen enkele minuten onherstelbare schade aanrichten. Laat het nooit achter in een omgeving zonder schaduw of een bron van frisse lucht.
Respiratoire insufficiëntie als gevolg van ziekte, intoxicatie of allergie.
Verwonding of infectie van het ademhalingssysteem: slecht behandelde kennelhoest, longontsteking, enz.

  • Aaien.
  • Ernstig letsel, bloeding of infectie.
  • Pijn.

Risico’s voor de hond.

Raak niet onmiddellijk in paniek als u gedurende een paar minuten abnormaal hoge ademhaling opmerkt. Het is echter noodzakelijk om aandacht te hebben voor de algemene toestand van de hond, omdat alleen de observatie u in staat stelt om te bepalen of het nodig is om de dierenarts te bellen!

Wanneer is snelle ademhaling zorgelijk?

Hier volgen enkele gevallen waarin snel actie moet worden ondernomen:

De hond is al heel lang in rust. Er is geen duidelijke reden om sneller te ademen. Tijdens de slaap is de ademhaling bijvoorbeeld normaal gesproken langzaam en gestaag.
Dit is niet de eerste keer: op regelmatige basis wordt de ademhaling snel en onregelmatig voordat het ritme zonder duidelijke oorzaak wordt hervat.
de ademhaling keert na een bepaalde periode niet terug naar een normaal ritme.
Andere zorgwekkende symptomen gaan ermee gepaard: gekreun, bloeden, overmatige speekselvloed. Hoge temperatuur, rusteloosheid, enz.

Gevolgen van Hond ademt snel.

Afhankelijk van de oorzaken kunnen de gevolgen meer of minder ernstig zijn. Of het nu gaat om intoxicatie, infectie of chronische ziekte, het probleem zal niet vanzelf kunnen oplossen. Vanaf het moment dat je het hebt gemerkt. Is het beter om met een dierenarts te praten. Omdat we op tijd genomen de hond meestal kunnen redden.

Sommige oorzaken kunnen op min of meer korte termijn tot zijn dood leiden.