Alabai

aziatische hond

Alabai.

Korte beschrijving van het ras Alabai.

Alabai

De Centraal-Aziatische herdershond (Alabai) of. Zoals het ook wordt genoemd. De Alabai is een oud hondenras dat meer dan vierduizend jaar geleden is ontstaan. Velen geloven dat het ras op het grondgebied van het moderne Rusland verscheen.

Alabais hebben veel goede eigenschappen. Waaronder de uitstekende eigenschappen vaneen waak-envechthond. Het is bekend dat in veel landen honden van dit ras actief betrokken waren bij hondengevechten. Voordat Centraal-Aziatische herders begonnen te worden gerekruteerd in het Russische leger. Stond het ras bijna op de rand van uitsterven.

De Alabai waren ook populair onder boeren. Ze deden uitstekend werk bij het bewaken van vee. Door zijn diversiteit verschilt het karakter van de hond van hond tot hond en is er nog steeds geen enkele rasstandaard. Vertegenwoordigers van dit ras hebben een aantal zeer interessante anatomische kenmerken: valse ribben, flexibele gewrichten.

De Centraal-Aziatische herdershond iseen groot hondenras. Tegenwoordig wordt dit ras steeds populairder in veel landen over de hele wereld.

Centraal-Aziatische herdershonden .

Zijn intelligent, kalm, hebben immense moed en onverschrokkenheid. Alabais zijn honden die een sterk instinct hebben voor een waakhond. Met een goede socialisatie zullen huisdieren van dit ras onschatbare assistenten en echte vrienden worden.

Centraal-Aziatische herders worden gekenmerkt door doorzettingsvermogen. Dus het is moeilijk om zo’n hond te overtuigen om bepaalde dingen niet te doen. Huisdieren van dit ras zijn op hun hoede voor vreemden. Maar Alabai kan zelfs agressie tonen aan andere dieren.

Vertegenwoordigers van dit ras. Ondanks hun grootte en moeilijke karakter. Onderscheiden zich door een aanhankelijke en zachte houding ten opzichte van familieleden. Vooral ten opzichte van kinderen. Je moet kinderen echter nooit alleen laten met een alabai.

Een herdershond moet van jongs af aan kennis maken met zijn omgeving. Het moet duidelijk zijn dat alabai niet geschikt is voor beginnende hondenfokkers. De Centraal-Aziatische herdershond is een betrouwbare hond die een vrij grote sterkte heeft. Ze onderscheidt zich door haar onafhankelijkheid, nieuwsgierigheid, oplettendheid en standvastigheid.

aziatische hond

De lengte van de Alabai is iets langer dan zijn lengte. Het heeft een korte of middellange vacht met een dikke ondervacht. In de regel worden de oren van de Centraal-Aziatische herdershond ingekort. De staart wordt ook gestopt tot een gemiddelde lengte (de uitzondering is landen waar operaties voor honden op staatsniveau verboden zijn). De meest voorkomende kleur is zwart en wit. Fawn (van verschillende tinten), gestroomd.

Het hoofd van deze hond is vrij groot. Zonder duidelijk gedefinieerde grenzen van de schedel. Sommige vertegenwoordigers van dit ras hebben een zwart masker. De nek van de Centraal-Aziatische herdershond is kort, het lichaam is breed, proportioneel, met sterke spieren. De borst van de hond lijkt enigszins langwerpig vanwege de ontwikkeling van de zogenaamde valse ribben. De benen zijn recht, met een zware ruggengraat. Maar matig ontwikkelde kniegewrichten. Een typische manier van bewegen voor een Centraal-Aziatische herdershond is een galop en een draf.

Geschiedenis.

Hoogstwaarschijnlijk verscheen de Centraal-Aziatische herdershond (Alabai) in het gebied tussen de noordwestelijke grens van China, de Kaspische Zee en Klein-Azië. Niettemin vonden pogingen om de Alabai te standaardiseren alleen plaats in Rusland, evenals in andere regio’s die ooit onder de controle van Rusland stonden.

Lokale wilde honden die centraal Azië bewonen, zijn in principe algemeen bekend sinds de 18e eeuw. Na de communistische revolutie van 1917 deed de Sovjetregering inspanningen om de ideale werkhond te fokken, die een uitstekende assistent voor het Rode Leger zou zijn. In die tijd werd een uitgebreid fokprogramma gelanceerd, waaraan zowel eerder in Rusland gefokte honden als dieren uit het buitenland deelnamen.

Vervolgens werd de Centraal-Aziatische herdershond gefokt in de vorm waarin hij ons nu bekend is. Natuurlijk is het ras tijdens het selectieproces veranderd. Door de geschiedenis heen zijn de Alabai zeer gewaardeerd om hun superieure vechtvaardigheden en uithoudingsvermogen. In sommige gebieden begon deze hond zelfs een “wolfshond” te worden genoemd.

Tot op heden is de Centraal-Aziatische herdershond de meest populaire in Rusland. Het wordt erkend door de meeste hondenclubs, met uitzondering van de British Kennel Club.

Karakter van Alabai.

De Centraal-Aziatische herdershond is een loyale hond die zijn eigenaar altijd zal beschermen. Ze heeft zeer sterke beschermende instincten, wat soms leidt tot gedrag gericht op dominantie. Honden van dit ras zijn erg gehecht aan hun omgeving, doordrenkt met liefde voor kinderen. Tegelijkertijd zal de Alabai in de kring van vreemden voorzichtigheid en wantrouwen tonen.

Alabay heeft een competente en ervaren trainer nodig. Het is een feit dat Centraal-Aziatische herdershonden zich onderscheiden door een onafhankelijk karakter, ze kunnen gemakkelijk omgaan met de oplossing van moeilijke taken, onderscheiden zich door moed en kracht. Dit is geen hond die je gemakkelijk kunt betreden. Het dier is erg territoriaal, dus het is beter voor ongenode gasten om de ruimte van de hond niet te schenden.

Een van de onderscheidende kenmerken van het karakter van de Alabai is toewijding, evenals responsiviteit, gehoorzaamheid aan de eigenaar. Maar deze honden hebben een ervaren, zelfverzekerde trainer nodig die autoriteit geniet in de ogen van het dier. Als de eigenaar aan zichzelf twijfelt, kan de hond oncontroleerbaar worden.

Onderhoud en verzorging.

De vacht van Centraal-Aziatische herders heeft een korte of middellange lengte met een dikke ondervacht. Alabay werpt bijna het hele jaar door iets af, maar in grotere mate komt de belangrijkste ruiperiode twee keer per jaar voor: in het voor- en najaar. Tijdens actieve rui moet de hond meerdere keren per week worden gekamd en in andere gevallen is één kam per week voldoende. Ook moet alabai periodiek worden gebaad. Net als alle andere hondenrassen heeft de Alabai standaardzorg nodig: regelmatig tandenpoetsen, oren, trimmen van klauwen.

Training en training.

De Centraal-Aziatische herdershond is ontworpen voor een ervaren hondenfokker. Zoals reeds opgemerkt, is de Alabai gemakkelijk te trainen, maar de onafhankelijke aard van de hond vereist doorzettingsvermogen van de kant van de trainer. Het ras is speciaal gefokt om een betrouwbare assistent van de mens te worden, maar dit betekent niet dat het dier onderworpen zal zijn aan de eigenaar. Daarom is training en training een belangrijk punt in de opleiding van de Alabai. Heel vaak hebben Centraal-Aziatische herders geen haast om bevelen op te volgen en geven ze er de voorkeur aan om het alleen te doen wanneer ze dat willen. Socialisatie zou al deze problemen moeten oplossen.

Gezondheid &Ziekte.

De gemiddelde levensverwachting van een Centraal-Aziatische herdershond is van 8 tot 10 jaar. Dit is lager dan het gemiddelde van honden van andere rassen, waarvan de gemiddelde levensverwachting ongeveer 12 jaar is. Hoewel deze duur in principe ongeveer overeenkomt met de levensverwachting van honden met een vergelijkbare lichaamsbouw en lichaamsgrootte.

Dit ras is tegenwoordig een van degenen die worden vertegenwoordigd door een grote genenpool. In de regel lijden dergelijke honden het minst aan verschillende ziekten, maar ze hebben ook bepaalde problemen. Meestal worden ze geassocieerd met ziekten van het bewegingsapparaat.

Een paar interessante feiten.

Centraal-Aziatische herders behoren tot die honden die graag weglopen van de tuin. Ze kunnen over het hek springen, graven maken. Daarom moet de eigenaar van de Alabai zich zorgen maken over een betrouwbaar hek.
Ondanks het feit dat vertegenwoordigers van dit ras erg aanhankelijk en zachtaardig zijn tegenover kinderen. Mogen ouders kinderen toch niet onbeheerd achterlaten met een hond. Vanwege de grootte kan het huisdier de baby schaden.
Alabai is de perfecte beveiliger. Als je een betrouwbare wachter nodig hebt. Je zul  geen betere hond vinden.

Dit ras is niet geschikt voor beginnende hondenfokkers.
Omdat honden van dit ras vrij groot zijn. Hebben ze veel ruimte nodig.
Ondanks het feit dat de Centraal-Aziatische herdershond misschien lui lijkt. Deze honden hebben  nog steeds voldoende actieve lichaamsbeweging nodig.

Alabai hebben een zeer goed gehoor.

Ze zijn in staat om zelfs het kleinste geritsel te vangen.
Ondanks de populariteit van het ras is het vinden van een Alabai-puppy niet zo eenvoudig. Dus het zal enige tijd duren om een fokker van centraal-Aziatische herdershond te vinden.
Koop Alabai-puppy’s alleen van bekende. Bewezen fokkers. Zorg ervoor dat u medische documenten nodig heeft over de gezondheidstoestand van de puppy.

 

Owcharka,
Centraal aziatische ovcharka,
Centraal aziatische owcharka,
Alabai hond,
Aziatische hond,
Alabai puppy,
Aziatische herder,
Alabai karakter,
Turkmen alabai,